Doping

Doping is nog steeds niet weg uit de wielersport

Wielrenners met epo gebruik

Wie denkt dat er vandaag de dag geen doping meer wordt gebruikt in de wielersport heeft het mis. Dit is de conclusie van het CIRC die een opdracht heeft uitgevoerd namens het UCI naar het dopinggebruik in het laatste decennia.

Er zijn 174 personen door het CIRC ondervraagd die direct en indirect te maken hebben met het wielrennen. De verklaringen die bestond uit 39 anonieme meldingen hebben een teleurstelden scenario geschetst. Hoewel de situatie wel is verbeterd onder de professionele wielrenners is het gebruik van doping regelmaat dan uitzondering.

De doping wordt op een andere manier dan gebruikelijk toegediend zo laten de geïnterviewden weten. Het probleem is dat zo dra de biologische paspoorten zijn toegekend de overstap wordt gemaakt naar kleine dosis. Hierdoor valt het niet op tijdens een bloedonderzoek.

Onder andere Michael Boogerd , Lance Armstrong en Chris Froome die de Tour van 2013 op zijn naam mocht zetten zijn geïnterviewd door het CIRC. De content van de individuele interviews zijn niet toegankelijk.

Danny Nelissen , oud wielrenner geeft te kennen aan het CIRC dat er vandaag de dag nog steeds een dopingcultuur in de wielersport aanwezig is.

Kwakzalverij in Italie

In het rapport worden verschillende manieren uit de doeken gedaan hoe renners tegenwoordig aan hun doping kunnen komen. Een van de renners die in 2013 betrapt was op epo verteld dat hij met de doping in contact kwam via een wiel amateurwielrenner die werkzaam is voor een dokterspraktijk in Italië.

Deze amateurwielrenner plaatste een bestelling in opdracht van zijn dokter genaamd M. Ferrari. Als de doping niet op voorraad bleek te zijn werd dit besteld in het buitenland. De middelen werden bezorgt bij een Zwitserse praktijk waar de wielrenners deze vervolgens kwam ophalen.

Mogelijk kwamen wielrenners ook aan doping via zaakwaarnemers. Via deze weg is de weg tussen de dopingverkoper en de wielrenner zo groot dat de kans om gepakt te worden dermate kleine is.

De zaakwaarnemers die over het algemeen goed ingevoerd waardoor ze beschikking hebben over een groot netwerk om zo aan alle eisen van de wielrenners te kunnen voldoen. De behoeften van de sporters lopen uiteen van financiën en contractuele zaken en soms tot het

Hoeveel pillen per dag?

De consumptie van pillen komt aan de orde bij de revue ten tijde van de interviews met het CIRC. Zo deed een renner uit de doeken over zijn pillen gebruikt in de tour van 2011. Hij gebruikte op sommige dagen wel 30 pillen. De pillen werden gebruikt om sneller te kunnen herstellen, beter te ademen, meer kracht te hebben of om goed te kunnen finishen.

Deze wielrenner vertelde ook dat collega’s s ’avonds kalmeringsmiddelen namen op de volgende ochtend antidepressiva. Hij was er dan ook stellig van overtuigd dat sommige valpartijen de oorzaak waren van bijwerkingen van deze middelen. Ook kregen ze intern wel eens een drankje aangeboden waardoor het suiker op een hoger tempo werd verbrand en de hartslag omhoog ging.

Is er wel een oplossing?

Wat duidelijk naar voren in gekomen in het onderzoek van het CIRC is dat er geen gemakkelijke oplossing is voor het dopinggebruik in het wielrennen. De onderliggende boodschap is dan ook dat de verbanning van doping een doorlopen proces is en zal blijven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *