Doping

Welke doping wordt gebruikt bij het fietsen

zakken met bloed doping

Het wielrennen heeft de afgelopen jaren een twijfelachtige reputatie opgebouwd waarin veel dopingschandalen naar voren kwamen. In wedstrijden is het dan ook verboden om doping te gebruiken, omdat je hierdoor een voorsprong krijgt op andere wielrenners die geen doping hebben gebruikt. Echter hebben amateursporters geen controles en kunnen zij de prestatieverhogende middelen wel gebruiken tijdens de training. Uiteraard is het van belang zorgvuldig met de doping om te gaan om risico’s zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Welke soorten doping worden er eigenlijk gebruikt bij het wielrennen en wat zijn de gevolgen?

Anabolen
Eén van de meest gebruikte vormen van doping onder wielrenners zijn de anabole steroïden. Je algehele prestaties verbeter je onder invloed van dit middel. Anabolen bevatten onder andere het lichaamseigen hormoon testosteron, echter worden er ook veel kunstmatige stoffen aan toegevoegd, waaronder nandrolon en clenbuterol.

Bloeddoping

Een vorm van doping die de laatste jaren nogal vaak in verband is gebracht met enkele wielrenners is bloeddoping. Hierbij worden er rode bloedcellen in je eigen bloedsomloop ingespoten. Het bloed dat ingebracht wordt kan van jezelf zijn, maar ook iemand anders die over dezelfde bloedgroep beschikt kan het bloed aanleveren. Wanneer je meer rode bloedcellen in je bloed hebt kun je over meer zuurstof in je lichaam beschikken. Hierdoor kan het bloed harder rondgepompt worden en kun je voor een langere tijd de hoge prestatie volhouden.

Epo

Ook het injecteren van epo is een hardnekkige vorm van doping gebruik onder wielrenners. Epo is een lichaamseigen stof die voornamelijk in je nieren wordt aangemaakt. Ook onder invloed van epo worden er meer rode bloedcellen in je lichaam gemaakt. Net als bij bloeddoping kun je dus langer doorgaan doordat er meer zuurstof in je bloed komt.

Stimulerende middelen

Ook worden er enkele stimulerende middelen gebruikt bij het wielrennen. Deze middelen bevorderen voornamelijk de bloedsomloop in je lichaam. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, waardoor je een betere prestatie kan leveren.

Hormonen

Er worden ook verschillende hormonen in gezet om de prestaties van de wielrenners te verhogen. Vaak gaat dit om lichaamseigen hormonen die je lichaam dus zelf ook aanmaakt. Echter maakt je lichaam veel meer van het specifieke hormoon aan, door deze van buitenaf toe te voegen. Dit kunnen zowel groeihormonen zijn als het hormoon epo.

Veilig

Als amateur sporter kun je dus ongestraft doping gebruiken tijdens je training. Over het algemeen ben je dan ook in staat om je prestaties te verbeteren. Echter is het wel van belang om de doping verstandig te gebruiken en er zorgvuldig mee om te gaan. Er kunnen namelijk nogal wat bijwerkingen optreden na het gebruik van doping. Zo is onder andere van de anabolen een behoorlijke lijst met bijwerkingen opgesteld. Hierbij kun je denken aan haar uitval, overproductie van acne in je gezicht en het vast houden van vocht. Bij mannen die anabolen gebruiken kunnen de teelballen sterk verkleinen, waarna ook kans is op onvruchtbaarheid. Vrouwen krijgen daarentegen vaak een lagere stem en ook ontwikkelen zij meer gezichtshaar. Van epo is bekend dat het je bloed dikker maakt. Hierdoor kan je bloed niet meer altijd naar je dunne bloedvaten worden vervoerd. Dit kan hartfalen en een trombose opleveren. Het risico op bijwerkingen kan dan ook erg groot zijn wanneer je de doping niet op een verantwoorde manier gebruikt. Daarom is het verstandig dat jij de anabole op een vertrouw adres besteld, zo als bijvoorbeeld www.anabolenkopen.top hier kun je anabolen kopen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *